Ga direct naar: Zoeken | Hoofdmenu | Snelkoppelingen
16 mei 2024
Wageningen - Na de succesvolle afronding van de bouw van 24 appartementen aan de Rooseveltweg en 12 eengezinswoningen aan de Westerhofsweg in november vorig jaar, kondigen wij met plezier de onthulling van een bijzonder kunstwerk aan. Op 16 mei 2024 onthullen we een gedicht als eerbetoon aan de voormalige Ireneschool die eens op deze plek stond.
Hier stond een school
Het kunstwerk is bevestigd op de eindgevel van een eengezinswoning aan de Westerhofseweg. Het bestaat ui twee elementen: een muurplaat met het gedicht "Hier stond een school", geschreven door het collectief Schrijversharten bestaande uit Martijn Adelmund, Laurens van der Zee en Annie van Gansewinkel. Het tweede deel van het kunstwerk is een letterkunstwerk, ontworpen en uitgevoerd door de kunstenaars Robbert Kamphuis en René van Corven, waarbij woorden uit het gedicht zijn verwerkt op de gevel.
De oorsprong van dit project gaat terug naar 2019. Voormalig burgemeester van Wageningen, G. van Rumund, opperde het idee voor een kunstwerk ter herinnering aan de Ireneschool. Hier gingen ooit wel 2000 kinderen naar school. Met steun van de gemeente Wageningen, in de vorm van een subsidie vanuit de Makersregeling voor kunstenaars tijdens de coronapandemie, kon Schrijversharten aan de slag.
Symbool van samenwerking
Directeur/Bestuurder van de Woningstichting Annelies Barnard van de Woningstichting was direct enthousiast over het project: "Dit kunstwerk is niet alleen een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Wageningen, maar ook een symbool van samenwerking en gemeenschapszin. Het herinnert ons eraan dat elke plek zijn verhaal heeft, en het is onze verantwoordelijkheid om die verhalen te koesteren en door te geven aan toekomstige generaties."
De Schrijversharten sloegen de handen ineen met de Wageningse kunstenaars Robbert Kamphuis en René van Corven om het concept vorm te geven. De praktische uitvoering werd mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Woningstichting, die aanvullende financiering zorgde voor de realisatie van het kunstwerk.
Onthulling
Delen uit het gedicht staan op de gevel. Het hele gedicht werk voorgelezen door voorleeskampioen Aliyah van de nieuwe school de Bijenkorf een straatje verderop. Laurens van der Zee van de Schrijversharten vertelde een verhaal van de geschiedenis. Gaf de kinderen een gouden knikkerpot met knikkers, die nog opgegraven is bij de voormalige Ireneschool. Hopelijk krijgt deze pot weer een mooie bestemming.